петак, 19. новембар 2010.

Udruzenje sudskih vjestaka Crne Gore Pravilnik o edukaciji sudskih vjestaka

Na osnovu člana 15 stav 1 Zakona o sudskim vještacima (Službeni list Republike Crne Gore, broj 74/04) i Člana 39 Statuta Udruženja sudskih vještaka Crne Gore, Skupština Udruženja sudskih vještaka Crne Gore, na predlog Izvršnog odbora Udruženja, na sjednici održanoj 26.12.2005. godine donijela je

PRAVILNIK O NAČINU PROVJERE STRUČNOG ZNANJA I PRAKTIČNIH ISKUSTAVA KANDIDATA ZA SUDSKOG VJEŠTAKA

I. OPŠTA ODREDBA
Član 1
Ovim pravilnikom bliže se uređuje način provjere stručnog znanja i praktičnih iskustava kandidata za sudskog vještaka, kao i troškovi provjere stručnog znanja i praktičnih iskustava kandidata za sudskog vještaka.

II. NAČIN IMENOVANJA KOMISIJE ZA PROVJERU ZNANJA I PRAKTIČNIH ISKUSTAVA KANDIDATA ZA SUDSKOG VJEŠTAKA

Član 2


(1) Provjeru stručnog znanja i praktičnih iskustava kandidata za sudskog vještaka vrši Komisija za provjeru stručnog znanja i praktičnih iskustava kandidata za sudskog vještaka (u daljem tekstu Komisija).

(2) Komisiju obrazuje Izvršni odbor Udruženja sudskih vještaka Crne Gore. Komisiju čine tri člana Udruženja sudskih vještaka.

Član 3


(1) Komisiju čine tri člana (Predsjednik Komisje i dva člana), sa odgovarajućim naučnim ili specijalističkim zvanjima i to: član koji vrši provjeru poznavanja propisa kojima se uređuju poslovi vještačenja, član koji vrši provjeru poznavanja akata Udruženja sudskih vještaka Crne Gore i član koji vrši provjeru u pogledu stručne izrade, prezentacije i odbrane nalaza i mišljenja.
Ako za određenu oblast vještačenja nema dovoljan broj vještaka sa naučnim ili specijalističkim zvanjima provjeru iz stava (1) ovog člana  vrše vještaci sa visokom školskom spremom.

(2) Izvršni Odbor Udruženja sudskih vještaka određuje članove komisije, koji se imenuju zavisno od oblasti vještačenja za koju je kandidat podnio zahtjev za provjeru stručnih znanja i praktičnih iskustava. Predsjednik Komisije određuje datum same provjere, koja se ne može izvršiti kasnije od 30 dana do dana dobijanja obavještenja od strane Izvršnog Odbora. Nakon određivanja datuma provjere, Izvršni Odbor Udruženja sudskih vještaka Crne Gore, šalje poziv kandidatu za provjeru stručnih znanja i praktičnih iskustava.

III. NAČIN PROVJERE STRUČNIH ZNANJA I PRAKTIČNIH ISKUSTAVA KANDIDATA ZA SUDSKOG VJEŠTAKA

Član 4

(1)   Način provjere stručnog znanja i praktičnih iskustava kandidata za sudskog vještaka, vrši se iz dva dijela. Prvi dio podrazumijeva izradu najmanje pet Nalaza i Mišljenja urađenih do strane kandidata. Drugi dio provjere stručnog znanja i praktičnih iskustava kandidata za sudskog vještaka, vrši se usmeno pred članovima Komisje. Prilikom provjere stručnog znanja i praktičnih iskustava kandidata za sudskog vještaka, Komisja mora biti u punom sastavu, inače se sama provjera proglašava ne važećom, od strane Izvršnog Odbora Udruženja sudskih vještaka Crne Gore. Komisija sačinjava zapisnik sa predlogom koji može imati dva mišljenja: kandidat posjeduje stručna znanja i praktična iskustva za obavljanje poslova vještačenja i kandidat ne posjeduje stručna znanja i praktična iskustva za obavljanje poslova vještačenja. Zapisnik se dostavlja Izvršnom Odboru Udruženja sudskih vještaka Crne Gore.

(2) Izvršni odbor Udruženja sudskih vještaka Crne Gore mišljenje o osposobljenosti kandidata za vršenje poslova vještačenja iz stava (1) ovog člana dostavlja Komisiji za postavljenje i razrješenje sudskih vještaka.

Član 5

Kandidat za postavljenje za sudskog vještaka koji nije zadovoljio tokom provjere stručnog znanja i praktičnih iskustava kandidata za sudskog vještaka, ima pravo ponovne provjere kod Komisije po isteku roka od 30 dana od dana zadnje provjere.
Član 6

Žalbu na ocjenu osposobljenosti kandidat dostavlja Izvršnom odboru Udruženja sudskih vještaka Crne Gore, kao drugostepenom organu, koji po njoj donosi odgovarajuću odluku, koja odluka je konačna.

Član 7

O radu komisije se vodi knjiga sa svim relevantnim podacima o kandidatu, članovima komisije i rezultatima edukacije.

Član 8

Troškovi provjere stručnog znanja i praktičnih iskustava kandidata za sudskog vještaka snosi kandidat.



Član 9

Troškovi za provjeru stručnog znanja i praktičnih iskustava kandidata za sudskog vještaka određeni su unutrašnjim aktom Udruženja sudskih vještaka Crne Gore.

Član 10

Izmjene i dopune ovog Pravilnika se vrše na način i po postupku predviđenom za njegovo donošenje.

Član 11

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja.



                                                                                                   Predsjednik,

Podgorica, 08.06.2006 godine                                    Doc. dr. sc. med. Dragana Čukić

Нема коментара:

Постави коментар